Tandplejer
Specialist i forebyggende tandpleje
Tandplejeren arbejder hovedsageligt med profylakse, altså forebyggende tandpleje. Vi vil her beskrive hvad tandplejeren kan gøre for dig, samt vigtigheden af arbejdet med forebyggende tandpleje.
Du møder ofte en af vores dygtige tandplejere, når du træder ind på vores klinikker.
Tandplejerens faglighed er bygget op omkring forebyggende og sundhedsfremmende behandlinger.
Tandplejeren vil ofte være den, der undersøger dine tænder, tandkød og mundhygiejne.
Du kan desuden opleve, at tandplejeren stiller diagnoser, finder caries (huller i tænderne), og laver en behandlingsplan ud fra de røntgenbilleder, som man som patient får taget i forbindelse med en grundundersøgelse.
Da tandplejerne er specialister i parodontose , er det ofte dem, der vil foretage disse behandlinger. De vil sørge for at give dig grundig information og instruktion, samt i samarbejde med dig som patient, udfærdige en plan for behandling og give grundig information omkring de bagvedliggende årsager til evt. sygdomme.
Tandlægen og tandplejeren arbejder tæt sammen, og har overlappende faglige kompetenceområder. Vores behandlere har dagligt faglig sparring, og det kommer til stor gavn for vores patienter.
Eksempler på tandplejerens kliniske opgaver
En autoriseret tandplejers kompetencer og opgaver spænder vidt. Lige fra patientundersøgelser og behandlinger til instruktion i tandhygiejne og rådgivning om sund kost.
- Undersøge og diagnosticere almindelige tandsygdomme som caries, tandkødsbetændelse og paradentose.
- Vurdere patienters risiko og give individuel rådgivning om tandpleje, sund kost og behandlingsplanlægning.
- Rense tænder.
- Polering af fyldninger og kosmetisk tandpleje.
- Grundig tandrensning for at forhindre paradentose.
- Behandling med fluor og beskyttende emalje.
- Behandling af følsomme tandhalse.
- Blegning af misfarvede tænder.
- Tage og tolke røntgenbilleder.
- Tage aftryk af tænder og lave gipsmodeller.
- Fastgørelse og fjernelse af tandregulering.
- Indgivelse af lokalbedøvelse.
- Bestilling af medicin til brug i praksis.
Tandplejer og forebyggende tandpleje
Tandplejeren arbejder selvstændigt i sit eget behandlingsrum.
Hovedopgaven er at forbedre den orale sundhed for personer i alle aldre.
Regelmæssige besøg hos en tandplejer giver rigtig gode resultater for mundhygiejnen. Personer, der behandles en eller to gange om året af en tandplejer, behøver desuden ikke at besøge tandlægen i samme omfang. Det betyder, at tandplejeren hjælper dig med at afværge sygdommene, før de opstår. Det er godt for tænderne, og på sigt også godt for pengepungen.
Vi anbefaler, at du skifter mellem tandlæge- og tandplejerbesøg for at sikre og optimere din tandstatus.
hvad laver en tandplejer?
Du har sikkert hørt ordet profylakse i forbindelse med dine tandlægebesøg.
Profylakse betyder som udgangspunkt en “forebyggende foranstaltning”. I medicinske sammenhænge, som f.eks. tandpleje, handler det om forebyggende behandlinger for at mindske risikoen for sygdomme. Dette er tandplejerens primære aktivitetsområde.
Udover sundhedsfremmende tiltag udfører tandplejeren også undersøgelser, diagnostik og behandlingstiltag for sygdomme. De sygdomme, som vi primært taler om i tandplejen, er caries (huller i tænderne) og paradentose (tandtab).
Profylakse – forebyggende tandpleje
For at forhindre sygdomme i at bryde ud fjernes tandsten, belægninger og overskydende fyld.
Tandplejeren pudser, polerer og renser forsænkede lommer. Du får kostråd og plejeanbefalinger. I nogle tilfælde udføres også spyt- og bakterietest.
Tandplejeren er ekspert i tandpleje, der bidrager til en frisk og sund mund.
Undersøgelse
Hvis du bestiller tid til en undersøgelse, kan du enten se en tandlæge eller en tandplejer.
Tandplejeren er lige så berettiget som tandlægen til at stille diagnoser og foretage risikovurderinger af caries, paradentose og tandkødsbetændelse. Dette sker via røntgenbilleder taget på indikation. En grundundersøgelse omfatter fire røntgenbilleder.
Air Flow – fjernelse af misfarvninger
Vores tandplejere udfører Air Flow behandlinger. Det er en effektiv måde at slippe af med misfarvning på tænderne. Misfarvning kan blandt andet skyldes spise- og/eller tobaksvaner. Med sandblæsning, pudsning og polering giver tandplejeren dig et smil, du kan være stolt af – på en meget skånsom måde.
Tandblegning – aftryk
Hvis du vil blege dine tænder, skal du normalt til en tandplejer.
I forbindelse med en tandblegning skal du have foretaget en undersøgelse. Tandplejeren er lige så autoriseret som en tandlæge til at udføre grundlæggende undersøgelser, så processen begynder med en undersøgelse af en tandplejer.
I henhold til EU-lovgivning skal en tandlæge også inddrages i beslutningsprocessen, om blegning er et godt alternativ eller ej. Hvis din mund ser sund og rask ud, vil tandplejeren tage et aftryk af dine tænder. Aftrykkene sendes herefter til Dentalklinikkens egen tandtekniker, som fremstiller plastskinner tilpasset dine tænder.
Hvem skal besøge en tandplejer?
Generelt opdeler vi de største hovedgrupper i tre kategorier:
- Unge i lavrisikozoner, som normalt er pæne og sunde i munden. Tandplejeren fokuserer hovedsageligt på fjernelse af tandsten, noget der er almindeligt hos de fleste individer i denne aldersgruppe.
- Personer med løse tænder. Tandplejeren hjælper med at rense lommerne, noget der kan være svært at gøre selv. Patienter, der har problemer med tandtab anbefales altid at besøge en tandplejer for at undgå at trække tanden ud.
- Personer med mundtørhed. Mundtørhed kan forekomme i forbindelse med medicin eller strålebehandling. Denne gruppe har større risiko for at udvikle caries. Tandplejeren hjælper med at holde rent og arbejder forebyggende, så patienten ikke får huller i tænderne.
Ofte stillede spørgsmål